piątek, 20 kwietnia 2012

Strucla z serem, żurawiną i malinami


Zachciało mi się trochę poeksperymentować.
Z tego eksperymentu wyszła całkiem przyzwoita strucla, która jest bardzo puszysta i delikatna.
Kwaskowaty smak żurawiny równoważy słodka malina, a dopełnieniem całości jest pyszny twaróg.



Składniki:
 
- 15g drożdży 
- 125 ml mleka
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 40g cukru
- 2,5 szkl. mąki pszennej
 
Nadzienie serowe:
 
- 100g twarogu
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
 
Ponadto:
 
- pół słoiczka żurawiny
- pół słoiczka malin
- jajko do posmarowania ciasta
 
Z drożdży, łyżeczki  cukru, dwóch łyżek mąki i trzech łyżek letniego mleka robimy zaczyn, który odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
 
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól i cukier.
Do letniego mleka dodajemy masło i olej - wlewamy to do mąki, dodajemy jajko i wyrośnięty zaczyn.
Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto.
Odstawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
 
Twaróg mieszamy z cukrami i mąką.
 
Ciasto po wyrośnięciu krótko wyrabiamy.
Rozwałkowujemy na kształt prostokąta o grubości ok. 1cm.
Na cieście równomiernie rozkładamy żurawinę, na to ser, na to maliny, brzegi ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem.
Ciasto zwijamy i przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki (u mnie keksówka), wierzch smarujemy obficie jajkiem. Odstawiamy na 15 minut, po czym ostrym nożem no środku ciasta robimy delikatne nacięcie. Można posypać kruszonką, ale niestety przepisu/proporcji Wam nie podam, ponieważ robiłam ją na "oko" ;)

Pieczemy przez 35-40min. w temp. 180ºC


 
 
 

2 komentarze:

  1. Uwielbiam wszystko co ma w sobie żurawinę. Wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. och, cudowna drożdżówa! uwielbiam. kojarzą mi się, drożdżowe wypieki, z domem.

    OdpowiedzUsuń