poniedziałek, 25 czerwca 2012

Mini ptysie



Składniki na ok. 30 sztuk

- 1 szkl. wody
- 125g margaryny lub masła
- 1 szkl. mąki
- 4 jajka

Ponadto:

- 250ml śmietany kremówki
- 1 płaska łyżka cukru pudru

W garnku zagotować wodę z masłem, gdy zacznie wrzeć wsypać mąkę i dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Gotować do momentu, gdy ciasto zacznie bezproblemowo odchodzić od ścianek naczynia. 
Wystudzić. Wbić jajka i wszystko ze sobą połączyć łyżką ewentualnie mikserem.
Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia małe ptysie, należy między nimi zostawić odstęp ponieważ urosną ;)

Piec przez 30min. w temp. 200ºC

Śmietanę ubić z łyżką cukru pudru. 
Gdy ptysie przestygną przeciąć je na pół, przełożyć bitą śmietaną i posypać z wierzchu cukrem pudrem.


1 komentarz: