piątek, 22 czerwca 2012

Pierogi z jagodami


Sezon na jagody rozpoczęty i choć na początku  może odstraszyć nas ich cena to jednak warto je zakupić i rozkoszować się ich cudownym smakiem.


Składniki na około 28 średnich pierogów.

- 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. gorącej wody
- 1 małe jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju

Nadzienie:

- 300g jagód
- 3 łyżeczki cukru

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, olej i jajko, wlać gorącą wodę i wymieszać wszystko łyżką.
Gdy składniki nam się połączą, wyłożyć ciasto na stolnicę i wyrabiać do momentu aż będzie gładkie i elastyczne, w razie potrzeby dosypać mąki/dolać wody.
Ciasto odstawić na 25 minut by odpoczęło.

Jagody "przebrać" (ja ich nie myję, ale można to delikatnie zrobić) posypać cukrem, wymieszać.

Ciasto rozwałkować na grubość 3mm, wykrawać kółka szklanką o średnicy 7cm, na każdym układać 1,5 łyżeczki jagód, sklejać.
Gotować w osolonej wodzie ok. 2-2,5 minuty od momentu wypłynięcia.



4 komentarze:

  1. alez mi sie zachchailo takich pierogow, tyle, ze ja lepic nie lubie ;-)) przynajmniej sobie popatrze! :-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja lepić lubię ;)
      I nawet ulepienie 150 sztuk nie jest mi straszne ;D

      Usuń
  2. uwielbiam pierogi z jagodami! :) ale mi narobiłaś apetytu :)

    OdpowiedzUsuń