środa, 20 czerwca 2012

Sernik na zimno z truskawkami


Proste i szybkie ciasto - idealne na ciepłe dni ;)


Składniki na tortownicę o średnicy 28cm

Masa serowa:
- 1kg kremowego serka (u mnie twaróg sernikowy z wiaderka, mogą być również serki homogenizowane)
- 2 galaretki brzoskwiniowe 
- 400ml wody

Ponadto:
- 500g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- 600ml wody
- opakowanie biszkoptów 

Galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 400ml gorącej wody, ostudzić.
Dodać do nich ser, dokładnie wymieszać.
Na dnie tortownicy ułożyć biszkopty, na to wylać masę serową, wstawić do lodówki na ok. 40min. (aż masa stężeje by móc ułożyć na niej truskawki).
Truskawki  umyć, odszypułkować, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na połówki/plasterki.
Galaretki truskawkowe rozpuścić w 600ml gorącej wody, odstawić do wystudzenia.
Na schłodzonym spodzie serowy poukładać truskawki, zalać wszystko wystudzoną galaretką.
Wstawić do lodówki na minimum  2-3 godziny.

1 komentarz:

  1. też często taki robię :) mimo, że nie ma w sobie słodkiej śmietanki i tak jest bardzo kremowy. Pięknie się prezentuje

    OdpowiedzUsuń