piątek, 15 marca 2013

Pani Walewska v. Pychotka


Wyjątkowe i bardzo słodkie ciasto, które składa się z dwóch kruchych blatów, pysznej i chrupiącej bezy, delikatnego kremu oraz przełamującego całość dżemu. Zadowoli nawet najbardziej wymagającego łakomczucha ;)
 Przepis podchodzi z tego bloga, ale nieco go zmodyfikowałam. 


Składniki na kruche ciasto:
- 500g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 200g margaryny lub masła
- 6 żółtek

Margarynę lub masło pokroić na drobne kawałki, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, żółtka oraz przesianą przez sitko mąkę, wyrobić ciasto i podzielić je na dwie części. 

Składniki na bezę:
 - 8 białek
- 1  i 1/2 szkl. drobnego, białego cukru
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli

Białka z dodatkiem soli ubić na sztywną pianę, później dodawać powoli (to ważne!) najlepiej po jednej łyżce cukier, a gdy beza będzie pięknie lśniła dodać mąkę ziemniaczaną. 

Ponadto:
- ok. 400g kwaśnego dżemu najlepiej porzeczowego
- ok. 100g rodzynek
- dwie garści płatków migdałowych
Piekarnik nagrzać do 175ºC. 
Przygotować dwie blaszki o wymiarach ok. 28x36cm, wyłożyć je papierem do pieczenia.
Jeżeli mamy duży piekarnik, który posiada termoobieg możemy upiec obydwa blaty naraz, a jeżeli nie to osobno, jeden po drugim - wtedy najlepiej składniki na bezę podzielić na dwie części i drugą bezę zrobić tuż przed pieczeniem drugiego blatu. 
Każdą blaszkę wykładamy ciastem. Na obydwa kruche blaty wykładamy po połowie dżemu,  rodzynek oraz masy bezowej. Jedną z foremek dodatkowo posypujemy płatkami migdałowymi (będzie to wierzch ciasta). Pieczemy ok. 45min. w podanej wyżej temperaturze. 

Składniki na krem:
- 500ml mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- op. cukru waniliowego (16g)
- ok. 120-150g masła

Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. 
Pozostałe mleko zmiksować z resztą składników i dodać do gotującego się mleka, zagotować cały czas mieszając. Budyń przełożyć do miseczki i przykryć folią spożywczą, pozostawić do wystygnięcia.
Masło utrzeć na puch, stopniowo łyżka po łyżce dodawać budyń - cały czas miksując na wolnych obrotach. 

Na jeden z kruchych blatów wyłożyć krem, przykryć drugim blatem, schłodzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz