niedziela, 25 marca 2012

Niedzielne ciasto z wiśniami


Idealne ciasto na niedzielny deser.
Puszyste, lekkie, rozpływające się w ustach.
Znika w zastraszającym tempie, 15 minut i pół blachy zjedzone ;P



Składniki:

- 3/4 szklanki* mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 5 jajek (3 jajka całe, 2 jajka - osobno żółtka i białka)
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego (można pominąć)
- wiśnie, dowolna ilość (u mnie mrożone, w sezonie możemy użyć świeżych)
- cukier puder do posypania ciasta

Dwa białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli, odstawić.
Pozostałe dwa żółtka oraz całe trzy jajka utrzeć na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym.
Delikatnym strumieniem wlewać olej, miksować na wolnych obrotach.
Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sito, dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać.
Ubitą pianę z białek wmieszać do ciasta.
Wiśnie (gdy używamy owoców mrożonych to nie rozmrażamy ich wcześniej, tylko dodajemy zamrożone!) obtoczyć w mące - robi się to po to by owoce nie opadły na dno ciasta, u mnie niestety to nie zadziałało..
Ciasto wylać na blaszkę o wymiarach 26x32cm** , ułożyć na wierzchu wiśnie. 

Piec 35-40min. w temp. 180ºC lub do suchości patyczka. 

Po wystudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem.


* moja szklanka ma pojemność 250ml
** można użyć mniejszej blaszki wtedy ciasto będzie wyższe
 
Pozostając w tematyce ciast idealnych na niedzielę polecam również przepis na ciasto dyniowe WINIARY.

4 komentarze:

  1. uwielbiam niedzielne ciasta, smakują najlepiej.

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasta z wiśniami są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie w domu zazwyczaj właśnie te najprostsze ciasta znikają najszybciej. A takie leciutkie z wiśniami, do herbatki to uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciasta owocowe są świetne na niedzielne popołudnia :)

    OdpowiedzUsuń