środa, 21 marca 2012

Rogliki drożdżowe



Piec rogaliki o północy? Czemu, nie!
Ze mną wszystko jest możliwe :)
Rogaliki tuż po upieczeniu są lekko chrupiące z wierzchu i puszyste w środku.
Stanowią idealny dodatek do porannej kawy.


Składniki:

- 500g mąki
- 190ml mleka
- 2 małe jajka
- 50g świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru
- 75g masła
- szczypta soli
- ulubiona konfitura/marmolada/nutella
- cukier puder

Ponadto:
- jajko do posmarowania rogalików

Mleko zagrzać (ma być lekko ciepłe).
Drożdże pokruszyć, zasypać łyżeczką cukru, zalać kilkoma łyżkami mleka, wsypać łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie przesiać do miski mąkę, wsypać sól i cukier, wbić jajka.
Roztopić masło i wystudzić.
Do miski z mąką dodać zaczyn z drożdży i resztę mleka, pobieżnie wymieszać, dodać roztopione masło. Ciasto wyrobić odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmujemy je z miski i ponownie krótko wyrabiamy, dzielimy je na mniejsze porcje i rozwałkowujemy na okrągłe placki, grubości kilku milimetrów, wycinamy trójkąty, na każdym z nich układamy małą porcję nadzienie, zwijamy i formujemy rogaliki. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i odstawiamy na 15 minut do napuszenia.

Pieczemy 15-20 min. w temp. 180ºC, na złoty kolor.
Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

 


2 komentarze:

  1. Uwielbiam je! Przepięknie wyglądają. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieczenie w nocy ma w sobie magię. A takie rogaliki tym bardziej są tego warte

    OdpowiedzUsuń