Fenomenalny sernik na puszystym, a zarazem kruchym spodzie, z dodatkiem słodkich brzoskwiń z puszki, chmurką z bezowej pianki i kroplą "rosy".
Składniki:
Kruchy spód:
- 125g masła/margaryny
- 1,5 łyżki cukru pudru
- 3 żółtka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 szkl. mąki
Wszystkie składniki połączyć ze sobą, szybko zagnieść.
Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na 2-3 godziny do lodówki.
Masa serowa:
- 1kg twarogu/sera na sernik (ja użyłam takiego z wiaderka bez dodatków)
- opakowaniu (40g) budyniu śmietankowego/waniliowego bez cukru
- 125g miękkiego masła/margaryny
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 3/4 szkl. cukru (dałam trochę mniej)
Ponadto:
- puszka brzoskwiń
Bezowa pianka:
- 5 białek
- 1/3 szkl. cukru pudru
Jajko oraz żółtka utrzeć z cukrem, dodać masło i budyń, miksować.
Małymi porcjami dodawać twaróg, cały czas ucierać.
Blachę o wymiarach 36x24cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Ciasto wyjąć z lodówki, wykleić nim dno formy, nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 10 minut. Wyjąć z piecyka, na to wylać masę serową i wyłożyć pokrojone brzoskwinie.
Piec godzinę.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier puder.
Po godzinie sernik wyjąć z piekarnika, wylać na niego gotową pianę i piec jeszcze 15-20min. do zrumienienia wierzchu.
piekny
OdpowiedzUsuń