czwartek, 5 kwietnia 2012

Wielkanocna babka drożdżowa


Moja rodzina nie wyobraża sobie Świąt Wielkanocnych bez drożdżowej babki..
Także mam "zaszczyt" zaprezentować Wam Idealną Babkę Drożdżową.


Składniki na jedną niewielką babę:

Zaczyn:

- 10g świeżych drożdży
- 0,5 łyżeczki cukru
- łyżka mąki
- 2/3 łyżki letniego mleka

Ciasto właściwe:

- 1 jajko
- 1/5 szkl. cukru
- 100ml letniego mleka
- 180g mąki 
- 30g masła/margaryny
- aromat waniliowy (ja użyłam arakowego)
- garść rodzynek

Lukier:

- pół filiżanki cukru pudru
- 2 łyżki ciepłej wody
- kilka kropli soku z cytryny

Ponadto:

- rodzynki lub inne bakalie do dekoracji

Z podanych składników przygotowujemy zaczyn - drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy mleko i mąkę. Odstawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia.

W misce ubijamy jajko z cukrem, wlewamy letnie mleko, mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników, dosypujemy przesianą mąkę oraz letnie, roztopione masło. Mieszamy.
Dodajemy wyrośnięty zaczyn, ciasto wyrabiamy łyżką (nie mieszamy!, tylko tak jakbyśmy je ubijali).
Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto lekko mieszamy.

Rodzynki zalewamy gorącą wodą, odcedzamy na sitku i dodajemy do już wyrośniętego ciasta, mieszamy.

Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki.

Piec ok. 30-35 minut w temp. 180ºC do tzw. suchego patyczka.

Po przestudzenia, babkę oblewamy lukrem i posypujemy bakaliami. 




2 komentarze: