czwartek, 10 maja 2012

Mój pierwszy chleb


Szczerze mówiąc to dość długo zwlekałam z upieczeniem swojego pierwszego chleba no i żałuję, że aż tak długo to trwało, ponieważ mój pierwszy bochenek wyszedł fenomenalnie i jest pyszny.

Jest inspirowany tym przepisem - pominęłam kaszę bulgur, ponieważ nigdzie nie mogłam jej dostać..



Składniki na jeden 650 gramowy bochenek:

- 15g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 190 ml ciepłej wody
- 1 łyżka oleju
- 160g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 110g mąki pszennej (u mnie typ 650)
- 3 kopiaste łyżki otrębów żytnich
- łyżeczka soli
- 20g pestek słonecznika
- 20g pestek dyni
- 20g płatków owsianych
- kilka suszonych śliwek

Ponadto:

- po 1 łyżce pestek słonecznika, pestek dyni i płatków owsianych (lub inne dowolne) do posypania wierzchu chlebka


Drożdże kruszymy do miseczki, mieszamy z łyżeczką cukru, kilkoma łyżkami ciepłej wody i łyżką mąki - odstawiamy na 15 minut do podrośnięcia.

Obydwie mąki mieszamy z solą i otrębami, dodajemy resztę wody, olej oraz drożdże.
Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. 
Odstawiamy na ok. 1h do wyrośnięcia, po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrabiamy, dodajemy pestki słonecznika, pestki dyni, płatki owsiane oraz posiekane śliwki. Ponownie, krótko zagniatamy ciasto.

Formujemy zgrabny bochenek, odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Smarujemy obficie jajkiem i posypujemy mieszanką ziaren.

Chleb pieczemy przez ok. 40 minut w temp. 200ºC

4 komentarze:

  1. Chlebek przepiękny! Gratulacje i kolejnych udanych wypieków;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że Ci smakował. Wygląda idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. GRATULACJE!Najciężęj upiec ten pierwszy chleb!Ale wyszedł super!

    OdpowiedzUsuń
  4. Przyznam się, że jeszcze nie robiłam sama chleba, ale Twój wygląda niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń