wtorek, 19 marca 2013

Test jogurtów naturalnych

http://e-naturalna.pl/wp-content/uploads/h-395x298-yogurt-300x226.jpg

Postanowiłam wziąć na "tapetę" cztery różne jogurty naturalne, lecz według mnie tylko jeden z nich zasługuje na nazywanie się "naturalnym".. 
Który? 
Zapraszam do przeczytania wpisu ;)



1. Jogurt marki "TESCO" 2,5% tłuszczu, opakowanie 400g, cena ok. 2zł

Zacznijmy od składu:
- mleko pasteryzowane, białka mleka, mleko odtłuszczone w proszku, serwatka w proszku, kultury bakterii (..).
Wartość odżywcza na 100g produktu:
- wartość energetyczna 63kcal
- białko 4,1g
- węglowodany 6,0g
   -w tym cukry 5,0g
- tłuszcze 2,5g
   -w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,6g
- błonnik 0,0g
- sód 0,04g
Konsystencja: gęsty, kremowy

2. Jogurt marki "Piotr i Paweł", opakowanie 200g, cena ok.1zł

Skład:
- mleko pasteryzowane,  odtłuszczone mleko w proszku, żywe kultury bakterii.
 Wartość odżywcza na 100g produktu:
- wartość energetyczna 87kcal 
- białko 4,7g
- węglowodany 6,9g
- tłuszcze 4,5g
Konsystencja: bardzo gęsty, podobny do zsiadłego mleko

3. Jogurt naturalny Danone, opakowanie 165g, cena 1,1zł

Na opakowaniu brak składu produktu! Niestety będąc w sklepie nie sprawdziłam czy na większych opakowaniach jest on podany, ale nie podanie go przez producenta skutkuje tym, że owego jogurtu więcej nie kupię..

Wartość odżywcza na 100g produktu:
- wartość energetyczna 69kcal
- białko 4,6g
- węglowodany 5,8g
  - w tym cukry 5,8g
- tłuszcze 3g
  - w tym kwasy tłuszczowe nasycone 2,2g
- błonnik 0,0g
- sód 0,07g
Witaminy i składniki mineralne na 100g produktu:
- wapń 165mg (20% RDA)
- witamina B2 0,25mg (18% RDA)
Konsystencja: No i tutaj pojawia się kolejny problem, bo nie wiem jak ją opisać.. Jogurt jest gęsty, ale zarazem taki jakby ciągnący się.. (mogę tylko gdybać dlaczego..)

4. "Piątnica", opakowanie 150g, 2% tłuszczu, cena 0,99zł 
Zdecydowanie mój faworyt, niestety jest dość ciężko dostępny, do tej pory udało mi się  go spotkać tylko w Almie. Jak widać po składzie można wyprodukować jogurt bez dodatku proszku.

Skład:
- mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii jogurtowych.
Wartość odżywcza na 100g produktu:
- wartość energetyczna 58kcal
- białko 4,0g
- węglowodany 5,9g
- tłuszcze 2,0g
Konsystencja: gęsty, kremowy

Jak widzicie producenci lubią nas oszukiwać, nazwanie czegoś naturalnym, gdy w rzeczywistości jest zupełnie inaczej nie jest czymś fajnym. Naprawdę warto czytać etykiety i składy, nie zajmuje to zbyt wiele czasu. A mając wybór pomiędzy jogurtem wyprodukowanym z mleka, a takim z proszku zawsze sięgajcie po ten pierwszy.

2 komentarze:

  1. Ja próbowałam niedawno jogurt naturalny bio z lidla, nie ma w nim mleka proszku, więc to już sukces:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bio jogurt w Lidlu?
      Przy okazji zakupów przyjrzę mu się dokładniej ;)

      Usuń