piątek, 22 czerwca 2012

Ciasto z jagodami


Najlepsze ciasto jakie do tej pory jadłam, przebija wszystko, polecam bo warto! ;)



Składniki na blaszkę o wymiarach 25x30cm

UWAGA! - wyjątkowo w tym przepisie szklanka ma 200ml!!!

- 6 jajek
- 1 szkl. cukru
- 1 i 1/2 szkl. oleju
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 szkl. jagód

Jajka ubić z cukrem i jednolitą masę. Dodać obydwie mąki, proszek do pieczenia oraz olej.
Mikserem na wolnych obrotach zmiksować na jednolitą, gładką masę.
Do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą wylać połowę ciasta, wysypać połowę jagód, wylać resztę ciasta i posypać resztą jagód.

Piec przez 45min. w temp. 180ºC

Po przestudzeniu można posypać cukrem pudrem. 


1 komentarz: