Składniki na ok. 30 sztuk
- 1 szkl. wody
- 125g margaryny lub masła
- 1 szkl. mąki
- 4 jajka
Ponadto:
- 250ml śmietany kremówki
- 1 płaska łyżka cukru pudru
W garnku zagotować wodę z masłem, gdy zacznie wrzeć wsypać mąkę i dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Gotować do momentu, gdy ciasto zacznie bezproblemowo odchodzić od ścianek naczynia.
Wystudzić. Wbić jajka i wszystko ze sobą połączyć łyżką ewentualnie mikserem.
Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia małe ptysie, należy między nimi zostawić odstęp ponieważ urosną ;)
Piec przez 30min. w temp. 200ºC
Śmietanę ubić z łyżką cukru pudru.
Gdy ptysie przestygną przeciąć je na pół, przełożyć bitą śmietaną i posypać z wierzchu cukrem pudrem.
uwielbiam!!
OdpowiedzUsuń