Pyszny, delikatny i bardzo pożywny omlet - u mnie ze szpinakiem i pieczarkami.
Będzie równie smaczny np. z pomidorkami koktajlowymi czy też papryką.
Dodaj to co lubisz! :)
Składniki na jeden duży omlet:
- 2 jajka
- 3 łyżki mleka
- garść świeżego szpinaku
- kilka pieczarek
- łyżka oleju rzepakowego
- sól i pieprz
1. Pieczarki pokrój w plasterki i podsmaż na małej patelence na łyżce oleju wraz z dodatkiem soli i pieprzu.
2. Szpinak umyj i osusz, pokrój w małe kawałki.
3. Jajka wbij do miseczki, rozkłóć je widelcem, dodaj mleko, pokrojony szpinak, wymieszaj, dopraw solą.
4. Rozgrzej patelnię teflonową, wylej na nią masę jajeczną, smaż omlet do momentu ścięcia się jajek z wierzchu. Delikatnie za pomocą drewnianej łopatki złóż omlet na pół i pozostaw jeszcze chwilę na ogniu.
5. Przełóż na talerz i podawaj z podsmażonymi pieczarkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz