Przepis znaleziony w gazetce "Przepisy czytelników 9/2011", zmodyfikowałam go lekko :)
Paluszki są bardzo łatwe w przygotowaniu, idealne do kawy.
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe :)
Przepis idealny na Tłusty Czwartek, który niestety już za nami..
Składniki:
200g mąki
2 jajka
250ml mleka
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 płaskie łyżeczki cukru
kostka smalcu do smażenia
cukier puder do posypania
Piekarnik rozgrzać do 200ºC.
Mąkę, jajka, mleko, sól, cukier i proszek do pieczenie wymieszać ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji.
Blaszkę posmarować masłem (ja piekłam w dwóch dużych keksówkach 14x32cm), wylać na nią ciasto.
Wstawić do piekarnika i piec do momentu, aż ciasto się zetnie (ok. 3-5min).
Gotowe ciasto przestudzić i pokroić w paski.
Na patelni rozgrzać smalec, smażyć paluszki na złoto.
Przełożyć na papierowy ręcznik w celu odsączenia ich z nadmiaru tłuszczu.
Posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Raz na rok można się skusić (ze względu na ta ilość tłuszczu), wyglądają bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńfajne, do pochrupania
OdpowiedzUsuń