środa, 14 marca 2012

Słodkie Paluszki


Przepis znaleziony w gazetce "Przepisy czytelników 9/2011", zmodyfikowałam go lekko :)
Paluszki są bardzo łatwe w przygotowaniu, idealne do kawy.
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe :)
Przepis idealny na Tłusty Czwartek, który niestety już za nami..



Składniki:

200g mąki
2 jajka
250ml mleka
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 płaskie łyżeczki cukru
kostka smalcu do smażenia
cukier puder do posypania


Piekarnik rozgrzać do  200ºC.

Mąkę, jajka, mleko, sól, cukier i proszek do pieczenie wymieszać ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji.
Blaszkę posmarować masłem (ja piekłam w dwóch dużych keksówkach 14x32cm), wylać na nią ciasto.
Wstawić do piekarnika i piec do momentu, aż ciasto się zetnie (ok. 3-5min).

Gotowe ciasto przestudzić i pokroić w paski.

Na patelni rozgrzać smalec, smażyć paluszki na złoto.
Przełożyć na papierowy ręcznik w celu odsączenia ich z nadmiaru tłuszczu.

Posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)


3 komentarze:

  1. Raz na rok można się skusić (ze względu na ta ilość tłuszczu), wyglądają bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń