Jagodzianki dlatego, że "zamówił" je sobie mój brat, a bułeczki z serem i brzoskwiniami dlatego, że musiałam zużyć brzoskwinie, które zostały jeszcze ze świąt.
Mięciutkie i delikatne, najlepsze jeszcze ciepłe ;)
Składniki na 14 sporych bułeczek:
- 500g mąki pszennej
- szczypta soli
- 60g cukru
- 200g waniliowego serka homogenizowanego
- 2 żółtka
- 40g masła
- 180ml mleka
- 30g świeżych drożdży
Ponadto:
- jagody ( w sezonie używamy świeżych, ja użyłam takich ze słoika - domowej roboty;) )
Masa serowo-brzoskwiniowa:
- 50g waniliowego serka homogenizowanego
- 100g twarogu
- 2 łyżeczki cukru
- 3 duże lub 4 małe połówki brzoskwiń z puszki
Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru, dwiema łyżkami mąki oraz trzema łyżkami letniego mleka - odstawiamy do wyrośnięcia.
W pozostałym mleku rozpuszczamy masło, studzimy.
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy żółtka, serek, cukier, mleko z masłem, sól oraz wyrośnięty zaczyn. Zagniatamy ciasto, od czasu do czasu podsypując mąką by nie lepiło się do rąk, gdy będzie gładkie i elastyczne odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Serek, twaróg, cukier oraz pokrojone w drobną kostkę brzoskwinie mieszamy ze sobą.
Wyrośnięte ciasto, jeszcze raz krótko zagniatamy.
Dzielimy na 14 równych części, każdą z nich spłaszczamy ręką i na środku układamy łyżeczkę jagód/nadzienia serowego, brzegi ciasta smarujemy białkiem i sklejamy ze sobą formując owalną bułeczkę.
Gotowe odstawiamy na 15 minut do napuszenia, tuż przed wstawieniem do piekarnika smarujemy je białkiem.
Pieczemy przez 15-20 minut w temp. 200ºC.
Chętnie bym spałaszowała jedną nawet teraz, jeszcze ciepłą :)
OdpowiedzUsuńI jagodzianki i bułeczki z serem wyglądają bardzo apetycznie;)
OdpowiedzUsuńJak mi się zatęskniło za jagodziankami...piekłam je hurtowo poprzedniego lata i jeszcze ciepłe znikały w ciągu kilku chwil :-)
OdpowiedzUsuń