Podobno są to najlepsze klopsiki na świecie - przynajmniej tak twierdzą osoby, które je jadły :)
Składniki na 10/12 sztuk
- 700g łopatki wieprzowej
- 300g piersi z kurczaka
- pół kajzerki
- małe jajko
- sól, pieprz
- mąka
- 2 łyżeczki przyprawy Vegeta
- ok. 2 litry wody
- tłuszcz do smażenia
Sos pieczarkowy:
- 500g pieczarek
- łyżka masła
- dwie łyżki mąki
- łyżeczka śmietany 18%
- sól, pieprz
- ok. 300ml wody
Klopsiki:
Kajzerkę namaczamy w zimnej wodzie, odstawiamy na parę minut, po czym ją odsączamy z nadmiaru wody.
Mięso wraz z kajzerką mielimy maszynką z sitkiem o drobnych oczkach, dwa razy.
Dodajemy surowe jajko oraz przyprawy, wszystko ze sobą łączymy.
Formujemy nieduże klopsy, obtaczamy je w mące, obsmażamy na oleju/smalcu na jasny, złoty kolor.
Do garnka wlewamy ok. 2 litry wody i wsypujemy Vegetę, gotujemy.
Do wrzącego "bulionu" wkładamy nasze klopsy (woda ma je pokrywać) i gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu ok. 45-60min.
Sos:
Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki, mniejsze sztuki można zostawić w całości.
Wrzucamy ja na patelnie wraz z łyżką masła, solą i pieprzem.
Gdy puszczą sok, przekładamy je do niedużego garnka i dolewamy ok. 300ml wody.
Gotujemy na wolnym ogniu ok. 30min.
Robimy "zaklepkę" z mąki i zimnej wody, wlewamy najpierw połowę, cały czas mieszając.
Jeśli sos nadal jest rzadki - dolewamy zaklepki, jeśli za gęsty - dolewamy odrobinę wody.
Gotujemy jeszcze 5 minut, po zdjęciu z palnika dodajemy śmietanę, mieszamy.
Gotowe klopsiki podajemy z makaronem i obficie polewamy sosem, Smacznego! :)
bardzo lubię takie domowe żarcie :)
OdpowiedzUsuń