Kruchy spór, lekka budyniowa pianka i pyszna galaretka z dodatkiem zmiksowanych wiśni - czego chcieć więcej?
Składniki na kruchy spód:
- 125 masła/margaryny
- 1,5 łyżki cukru pudru
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5szkl. mąki
Wszystkie składniki połączyć ze sobą, szybko zagnieść.
Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na 2-3 godziny do lodówki.
Budyniowa pianka:
- 3 białka
- 0,5szkl. cukru
- 1 opakowanie budyniu wiśniowego 40g
- 1/4szkl. oleju
Galaretka:
- 1 opakowanie wiśniowej galaretki
- 300ml wody
- 250g mrożonych wiśni
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, wykleić nim wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą tortownicę o średnicy 22cm, nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 15min.
Wyjąć i wystudzić.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, na końcu dodajemy cukier, cały czas ubijając na najwyższych obrotach miksera. Wsypujemy proszek budyniowy, nadal miksujemy.
Wlewamy wolną strużką olej, miksujemy.
Gotową masę wylewamy na kruche ciasto.
Pieczemy przez 40 minut w temp. 180ºC
Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Galaretkę rozpuszczamy w 300ml wrzącej wody.
Mrożone wiśnie rozdrabniamy w rozdrabniaczu lub przy pomocy blendera, dodajemy do galaretki.
Gdy galaretka zacznie tężeć wykładamy na ciasto, wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Oj nic więcej nie potrzeba. Tylko kolejnej dokładki;)
OdpowiedzUsuńOj taak ;)
Usuń