sobota, 17 marca 2012

Kotlety mielone


Kotleciki mielone, takie jakie moja rodzina lubi najbardziej czyli proste w swej prostocie, bez żadnych kombinacji i udziwnień* ;)


Składniki:

- 500g piersi z kurczaka
- 500g łopatki wieprzowej
- 1 jajko
- 1 kajzerka
- 1 mała cebulka
- sól i pieprz do smaku

Ponadto:

- bułka tarta
- olej lub inny tłuszcz do smażenia

Mięso kroimy na małe kawałki, cebulkę obieramy i kroimy na ćwiartki.
Kajzerkę namaczamy w zimnej wodzie, po 15 minutach dokładnie ją wyciskamy z nadmiaru wody.
Mięso, cebulę i kajzerkę mielimy. Do farszu dodajemy całe jajko, sól i pieprz.
Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy (ja osobiście lubię dodać do mięsa posiekaną natkę pietruszki, wtedy kotleciki zyskają cudowny, świeży posmak).
Formujemy nieduże kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rumiano.

Z podanej porcji wychodzi 10-12 kotlecików.


* Jeżeli potrzebujemy odmiany, bo zwykłe kotlety nam się znudziły, możemy do farszu dodać podsmażone na maśle, pokrojone w plasterki pieczarki, albo podsmażoną wraz z cebulą czerwoną paprykę :)

1 komentarz: